Zúžitkovanie húb .Jedlé huby je najlepšie spotrebovať čerstvé. Hoci jedlé huby nájdeme v prírode takmer po celý rok, predsa v lete a na jeseň je ich najviac. Ak chceme mať radosť z hubového jedla aj v čase, keď huby nerastú, musíme ich rozličným spôsobom konzervovať. Konzervovaním chceme zabrániť hnitiu húb, a to zničením životných podmienok baktérií, a ich zostarnutiu zastavením činnosti enzýmov, ktoré rozkladajú huby.
Na konzervovanie húb používame len bezpečne poznané a celkom zdravé plodnice, a preto ich vyberáme s osobitnou starostlivosťou.
Ak chceme konzervovať len na niekoľko dní, vystačí na to chladenie, napr. v chladničkách.
Na konzervovanie na dlhší čas sa osvedčilo tzv. hlboké chladenie v mrazničkách.
Najčastejším a najjednoduchším spôsobom konzervovania húb je sušenie, čím sa vysoký obsah vody (priemerne 90 %) zníži na 12 %. Na sušenie určené huby dôkladne očistíme a rozkrájame ich na 3 mm hrubé plátky, podľa možnosti hlúbik ponecháme spojený s klobúkom.
Najlepšie je nakrájané plátky rozložiť na liesku, aby sa navzájom nedotýkali. Často sa huby sušia aj na papieri alebo na obruse, ale kvalita takto sušených húb je nižšia. Huby sa nemajú sušiť na novinovom papieri. Výhodné je navliecť plátky aj na tenkú šnúru. Huby sušime na teplom mieste v prievane, prípadne kratší čas huby predsušíme na slnku. Huby môžeme sušiť aj umelým teplom v peciach.
Usušené huby si musia zachovať svoju farbu, nesmú stmavnúť. Usušené sú vtedy, keď sa pri ohnutí zlomia. Usušené huby sa musia veľmi starostlivo uschovať na suchom mieste, aby sa do nich nedostali mole. Sušiť možno najmä hríbovité huby.
Zo sušených húb rozdrvením na jemný prach môžeme získať hubový prášok.
Na jeho prípravu sú vhodné najmä huby s výraznou hubovou chuťou a vôňou. Najchutnejší je zo zmesi viacerých húb. Starostlivo ho treba uschovať vo fľaške so zabrúsenou zátkou. Výborne sa uplatní v polievkach, v omáčkach, a najmä pri dusení mäsa. Okrem sušenia sa huby v domácnostiach sterilizujú teplom, napr. huby vo vlastnej šťave, huby v masti a huby v octe. Často sa konzervujú najmä v octe. Celé mladé plodnice alebo rozkrájané väčšie plodnice varíme 3 minúty v malom množstve osolenej vody.
Potom prevaríme zriedený ocot s cukrom a s korením a necháme ho vychladnúť. Vychladnuté huby poukladáme do patentnej fľašky a zalejeme vychladnutým octom. Fľašky potom uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri 90° C. Okrem uvedených spôsobov huby sa nakladajú aj do soli, kvasia sa a silážujú. Doma sa môže urobiť aj hubový extrakt. Na získanie extraktu sú vhodné najmä huby s mäkkou dužinou.
Rozkrájané a osolené huby varíme a vodu z uvarených húb zlejeme. Na huby znovu nalejeme vodu a znovu varíme a vylisujeme. Takto získanú tekutinu varením zahustíme, nalejeme do menších fliaš, ktoré dobre uzavrieme. Extrakt môžeme dochutiť soľou, octom a korením. Do polievky a omáčok stačí pridať jednu alebo dve lyžice extraktu.
- Kde a kedy rastú huby
- Čo sú to huby
- Život húb
- Anatómia a morfológia húb
- Rozmnožovanie húb
- Funkcia húb v prírode
- Ako určujeme huby
- Ako postupovať pri zbere húb
- Pomenovanie húb
- Ako určiť druh huby
- Zásady zbierania húb
- Zúžitkovanie húb
- Obri a Trpaslíci
- Význam húb v prírode
- Otrava hubami
- Ako hľadať podzemné huby
- Chceš byť mykológom ?