Chceš byť mykológom ?

Kde a kedy rastú hubyČo sú to hubyAko určujeme hubyPomenovanie húbZásady zbierania húb

Zúžitkovanie húbObri a TrpaslíciVýznam húb v prírodeOtrava hubami

Ako hľadať podzemné hubyChceš byť mykológom ?


Chceš byť mykológom ?

Obrovský svet húb je veľmi zaujímavý a zvláštny. Dobre sa v ňom vyznať vyžaduje dlhú a usilovnú prácu. Huby (tzv. mykoflóra) na Slovensku nie sú dosiaľ ešte dostatočne preskúmané, a to nielen nesmierne bohatý svet tzv. nižších húb, ale ani tzv. vyššie huby, medzi ktorými je práve veľa jedlých húb.

Kto sa chce stať znalcom aspoň týchto húb, aby bezpečne rozpoznal, ktoré sú jedlé, ktoré nejedlé alebo jedovaté, musi vo svojej práci postupovať podľa istého systému, ktorý je zhrnutý v uvedených bodoch.

 

  • 1. Plodnicu zo zeme uvoľni ľahkým polkruhovitým pohybom, nikdy ju neodrezuj. Dolná časť hlúbika je dôležitá pri určovaní, pozri, či je tam hľúza alebo pošva.
  • 2. Pri klobúkatých hubách starostlivo prezri, či na spodnej strane hlúbika sú lupene, rúrky alebo ostne.
  • 3. Starostlivo si všimni farby vrchnej ako aj spodnej strany klobúka; farba spodnej strany klobúka je dôležitejšia, lebo vekom plodnice sa môže meniť.
  • 4. Pozri, či má hlúbik prsteň, či sú na vrchnej strane klobúka útržky z celkovej plachtičky, či na hľúze na báze hlúbika sú pásiky alebo pošva, či je vrchná strana klobúka hladká alebo šupinatá, sliznatá alebo suchá. Zisti, či možno pokožku stiahnuť z klobúka, alebo či je s dužinou pevne zrastená.
  • 5. Prerež pozdĺžne plodnicu a všimni si farbu dužiny, prípadne zmenu jej zafarbenia. Súčasne zisti, či sú lupene široké alebo úzke, či medzi väčšími lupeňmi nie sú aj kratšie lupienky, či sú vidlicovito rozkonárené. Dôležité je zistiť pripojenie lupeňov k hlúbiku, či sú voľné, pripojené, zrastené, zúbkom zbiehavé, zbiehavé alebo golierikovito zrastené okolo hlúbika. Taktiež zisti, či sú lupene husté alebo riedke, či sú mäkké a poddajné, alebo či sú krehké a drobivé. Pozoruj, či sa vylučuje na nich biela alebo zafarbená mliečna šťava a či sú tenké alebo hrubé.
  • 6. Zisti vôňu a chuť dužiny; vôňa a chuť dužiny ti často veľmi pomôžu rýchlo a bezpečne určiť hubu.
  • 7. Starostlivo si všimni rastliny, ktoré rastú na nálezisku, ako napr. dreviny, ktoré rastú nablízku. Pri Irevných hubách napr. je veľmi dôležité zistiť, na akej listnatej alebo ihličnatej drevine rástli.
  • 8. Nikdy nerozbíjaj alebo nerozkopávaj plodnice húb. Ak sa hneváš na jedovaté huby, takto ich levyničíš. Musíš si uvedomiť, že tým si len porušil krásu a pokoj lesa a že si prípadne pozbavil radosti spšieho znalca húb, ako si ty. Možno si zničil zriedkavú hubu, ktorej by sa bol veľmi potešil.
  • 9. Na určenie húb doma vezmi si vždy niekoľko exemplárov mladých a starších plodníc.
  • 10. Pokús sa spojiť s dobrým znalcom húb, ktorý by ťa uviedol do tajov mykológie.
  • 11. Ako vážny záujemca o mykológiu nezanedbávaj ani teoretické poznatky o hubách a ak môžeš, venuj n denne aspoň niekoľko minút. Zaopatri si dobré príručky o hubách, ako sú atlasy a kľúče na určovanie úb. Už ich je dosť aj v našej slovenskej hubárskej literatúre.
  • 12. A napokon to najdôležitejšie. Hubárska vášeň si nevyžaduje veľa peňazí. Najpotrebnejšia je tvoja vytrvalosť, lebo ak tú nebudeš mať, nedosiahneš veľké úspechy.

Chceš byť mykológom ?

Chceš byť mykológom ?

[anti-both]

Chceš byť mykológom ?
5 (100%) 4 vote[s]
zobrazené: 4 666 krát

Pridaj komentár

Meno a e-mail sú povinné. Váš e-mail nebude zverejnený.

► obrázok vlož url: