Jedlá z húb

Hubové a majonézové omáčkyHubové chuťovkyHubové Nátierky 

Hubové polievky – Hubové šaláty – Hríby v kuchyni – Hríby, trocha ináč


NIEKOĽKO RECEPTOV (pre štyri osoby)

Potulky za hubami sa zvyčajne končia v kuchyni, kde sa z nich upraví chutné hubové jedlo. Uvádzame len niekoľko receptov všeobecných hubových jedál, ale huby pre svoje vynikajúce chuťové vlastnosti sa používajú aj ako prísada, ako korenina do polievok a do omáčok. Pravda, huby sa môžu pripraviť najrozmanitejším spôsobom.

Smreková polievka

500 g smrekov, 3 I mäsového vývaru (bujónu), 5 žítkov, 30 g múky, 100 g masla, 1 dl smotany, / dl bieleho vína, olej, citrónová šťava, 1 väčšia cibuľa, muškátový orech, soľ.
Posekanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme uvarené osolené smrčky, trochu ich opražíme, posypeme múkou, zalejeme mäsovým vývarom a vínom. Varíme 30 minút, potom precedíme cez sito. Žítky z vajec uvarených na tvrdo rozmiešame s maslom, zmes rozotrieme s ocedenými smrčkami, vsypeme do polievky, pridáme smotanu, citrónovú šťavu a postrúhaný muškátový orech. Hneď po zovretí odstavíme.

Rýdzikový bujón

500 g rýdzikov (rýdzik pravý, rýdzik smrekový ap.), 2 žemle, 2 lyžice hladkéj múky, 1 lyžica bravčovej masti, 1 lyžica oleja, rasca, soľ.
Nakrájané rýdziky uvaríme v slanej vode s rascou. Do precedeného vývaru
pridáme zlatistú zápražku z múky a masti a kocky žemle opražené na oleji. (Vybraté rýdziky možno použiť na prípravu šalátu.)

Uralská hríbovica

200 g čerstvých hríbov (alebo za hrsť sušených), 100 g zemiakov, 60 g čerstvej ryby, 20 g mrkvy, 1 malá cibuľa, kôpor, olej, soľ. Huby nakrájané na plátky a mrkvu nakrájanú na kocky povaríme 10 minút v osolenej vode, pridáme kúsky ryby, očistené zemiaky pokrájané na kocky, cibuľu opraženú na oleji a dovaríme. Hotovú polievku posypeme posekaným zeleným kôprom.

Vianočná kapustnica s hubami

500 g kyslej kapusty, 20 g sušených hríbov, 4 sušené slivky, 250 g klobásy alebo údeného mäsa, 2,5 dl kyslej smotany, 30 g hladkej múky (prípadne i rasca a bobkový list).Pokrájanú osolenú kapustu s hríbami, slivkami a kolieskami klobásy uvaríme vo vode, potom pridáme smotanu zahustenú múkou a dovaríme.

Lahôdková polievka zo šupinačky menlivej

300 g húb, 1 kocka slepačieho bujónu, cestovinová závarka, olej, mleté čierne korenie, soľ.
Nakrájané huby opečieme na oleji. V 1,5 1 vody rozvaríme kocku bujónu a do vývaru pridáme cestovinovú závarku i opražené huby (aj s olejom). Dochutíme mletým čiernym korením a soľou.

Čír (bryndzová polievka)

300 g čerstvých húb (alebo priehrštie sušených), 150 g bryndze, 100 g rezancov (niťoviek), 3 dl mlieka, 20 g masla, kôpor (pažítka), soľ. Plátky húb uvaríme v slanej vode takmer do mäkka, ešte prilejeme vodu a zavaríme rezance. Potom pridáme mlieko a rozdrobenú bryndzu, povaríme a pred podávaním dochutíme maslom a posekaným kôprom, prípadne pažítkou.

Česká kulajda

300 g čerstvých húb, 4 zemiaky, 2 vajcia, 5 dl kyslej smotany, 1 lyžica hladkej múky, 2 lyžice octu, 5 zrniek celého čierneho korenia, 2 bobkové listy, rasca, soľ.Nakrájané huby (zmes) spolu s kockami očistených zemiakov a s koreninami uvaríme v litri slanej vody, potom zahustíme zátrepkou zo smotany a múky, prilejeme ocot a vajcia. Keď sa vajcia zrazia, polievku odstavíme.

Slovenská zemiaková polievka s hubami

500 g zemiakov, 200 g húb, 100 g párkov, 50 g masti, 5 dl mlieka, 2 lyžice hladkej múky, ocot, bobkový list, polievkové korenie, soľ. Zápražku z múky a masti zalejeme mliekom a vodou, osolíme, rozmiešame a po zovretí pridáme nakrájané huby, kocky očistených zemiakov a bobkový list. Do uvarenej polievky pridáme opečené kolieska párkov, polievkové korenie a ocot.

Cesnakovica s hubami

300 g húb (tanečnice, suchohríby, kozáky alebo masliaky), 6 strúčikov cesnaku, 1 kocka Masoxu, 150 g chleba, 1 lyžica masti, pažítka (alebo zelená petržlenová vňať), rasca, soľ.Nakrájané huby spolu s Masoxom a rascou varíme 20 minút v 1,7 1 vody. Potom pridáme posekanú pažítku a cesnak rozotretý so soľou a povaríme ešte 5 minút. Do hotovej polievky pridáme kocky chleba opečené na masti.

Polievka s hubovými haluškami

Hrsť sušených húb, 100 g koreňovej zeleniny, 100 g hrubej múky, 1 vajce, 30 g masla, 1 kocka Masoxu, mleté čierne korenie, rasca, zelená petržlenová vňať, soľ.Plátky húb uvaríme v slanej vode, ocedíme, posekáme, pridáme k nim vajce, múku, maslo, mleté čierne korenie i soľ a vymiesime cesto. Zeleninu pokrájanú nadrobno uvaríme s kockou Masoxu a trochou rasce v slanej vode a zavaríme do nej halušky, ktoré odkrajujeme lyžičkou z pripraveného cesta. Hotovú polievku dochutíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Hubová polievka so žítkom

200 g húb, 3 žltky, 2 dl mlieka, 1 kocka Masoxu, 20 g masti, 20 g hladkej múky, 1 menšia cibuľa, olej, zelená petržlenová vňať, rasca, mleté čierne korenie, soľ.V 1,2 1 vody rozvaríme masoxovú kocku a vývar zahustíme zápražkou pripravenou z múky a masti. Na oleji opražíme posekanú cibuľu, udusíme na nej pokrájané huby, preložíme ich do polievky, prisolíme, okoreníme mletou rascou i mletým čiernym korením a všetko ešte chvíľu povaríme. Napokon zavaríme do polievky žítky rozšľahané v mlieku a dochutíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Zeleninová polievka s hubami

150 g húb, 200 g rozličnej zeleniny, polievkové korenie alebo vývar z kostí, 2 lyžice múky, 1 vajce, celé čierne korenie, zelená petržlenová vňať, soľ. Pokrájanú zeleninu povaríme v osolenej vode s polievkovým korením alebo vo vývare z kostí, pridáme huby i celé čierne korenie a dovaríme do mäkka. Polievku zahustíme opraženou múkou a rozšľahaným vajcom. Napokon dochutíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Hubová polievka s hriankami

250 g húb, 50 g masla, 1 lyžica hladkej múky, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.Nakrájané huby varíme 20 minút v osolenej vode, potom pridáme zátrepku z múky rozmiešanej v troche vody a ešte 10 minút povaríme. Napokon dochutíme mletým čiernym korením, maslom a posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.Podávame s opraženými okružkami chleba alebo žemle.

Poľovnícka hubová polievka

5 dl naložených húb, 200 g anglickej slaniny, 1 polievka vo vrecku, 1 cibuľa, zelená petržlenová vňať, soľ.Huby opláchneme a spolu s práškovou polievkou a so soľou ich dáme variť do 2 I vody. Kým zovrie, posekáme cibuľu a opečieme ju na kocôčkach slaniny. Zmes pridáme do polievky a všetko ešte povaríme. Hotovú polievku posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Rybia polievka s hubami

250 g rybieho mäsa, 150 g čerstvých húb, 1,5 dl oleja, 50 g cibule, 40 g hladkej múky, 2 dl sladkej smotany, 2 dl bieleho vína, mleté čierne korenie, rasca, pažítka, soľ.Osolené pláty rýb opečieme na oleji, vykostíme a pokrájame na kúsky. V inej panvici na oleji opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme plátky húb, soľ i rascu a dusíme 5 minút. Udusené huby poprášime múkou, trocha opražíme, podlejeme vodou a smotanou, dobre premiešame a povaríme 10 minút. Napokon pridáme kúsky opečenej ryby, mleté čierne korenie a víno. Len čo polievka znovu zovrie, odstavíme ju a posypeme posekanou pažítkou.

Čínska kuracia polievka s hubami

200 g kuracieho mäsa a vnútorností, 2 hrste sušených húb, 3 kocky slepačieho bujónu, 1 lyžička polievkového korenia Vitana, trocha oleja, pažítka, soľ.V 1,5 1 vriacej vody rozpustíme kocky bujónu, pridáme posekané uvarené huby, pokrájané mäso i vnútornosti, polievkové korenie, sol i olej a varíme. Keď mäso zmäkne, polievku odstavíme a posypeme posekanou pažítkou.

Poznáte nejaký zaujímavý recept ? Pridajte ho nižšie
Jedlá z húb
5 (100%) 3 votes
zobrazené: 6 794 krát

Pridaj komentár

Meno a e-mail sú povinné. Váš e-mail nebude zverejnený.

► obrázok vlož url: