Domáci chutný steak – ten pravý je hovädzí ! V tomto článku sa dnes budeme venovať trocha kuchyni. Pripravíme si chutný hovädzí steak doma a za pár minút. Základom steaku je kvalitné hovädzie mäso, ktoré v chlade zrie aj niekoľko týždňov.
Krátky fotorecept od starého kuchára: Na nahriatu panvicu pridáme niekoľko kvapiek oleja (olivový, obyčajný, alebo aj maslo…) Steaky tak ako sú, sa položia na rozpálený olej, po minúte sa otočia a až potom sa pridajú ingediencie,-soľ zmiešaná s čiernym korením.
S otáčaním pokračujeme asi po minúte, podľa hrúbky mäsa. Steaky sa delia na tri hlavné stupne prepečenia:
Veľmi mierne prepečený 3 až 8 min (49°C), médium 5 až 12 min (60°C) alebo úplne prepečený 12 až 16 min (71°C). Pomôcť si môžeme teplomerom, alebo starí kuchári už to poznajú na dotyk-špeciálne časť dlane, ktorá má pri stredne prepečenom steaku, rovnakú tvrdosť.
Treba sledovať hlavne čas, lebo stačí minútka dlhšie a je to už o stupeň prepečenejšie. Každý preferuje inú chuť, no úplne prepečený stráca šťavu a všetky chuťové vlastnosti. Tento náš je viac prepečený (každý podľa svojej chuti) a podávaný so zapekanými zemiakmi.
Ešte tip na dobrú jednoduchú omáčku: Čierne korenie, najlepšie čerstvo mleté popražíme na suchej panvici, kým nezačne jemne dymiť. Potom pridáme asi deci brendy alebo kvalitnej whiskey, podľa toho akú chuť omáčky preferujete. Pozor, celé to vzbĺkne aj do výšky jedného metra, preto opatrne ! Alkohol sa vyparí a zostane príjemná chuť, potom stačí pridať smotanu na šľahanie a krátko povariť.
Vualá-domáci steak je hotový, Dobrú chuť !