Zeleninové a zemiakové jedlá s hubami

Dusená kapusta s hubami a vajcami

400 g kapusty, 150 g húb, 3 vajcia, 60 g masla, I cibuľa, mleté čierne korenie, soľ.Posekanú cibuľu speníme na masle, pridáme nakrájané huby, soľ i mleté čierne korenie a dusíme 6 minút. Potom pridáme uvarenú pokrájanú kapustu, všetko trocha opražíme, prilejeme rozhabarkované vajcia a miešame, až vajcia stuhnú.Podávame s varenými zemiakmi.

Dusený kaleráb s hubami

300 g kalerábu, 200 g húb, 1 dl oleja, I lyžica múky, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ.Posekanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme pokrájaný kaleráb a udusíme. Potom prisypeme huby udusené s mletým čiernym korením a so soľou, ochutíme citrónovou šťavou, prilejeme múku rozšľahanú v troche vody a chvíľu ešte dusíme.Podávame samostatne alebo s knedľou a klobásou.


Karfiol s hubami

1 kg karfiolu, 400 g húb, 6 vajec, 2 lyžice oleja, 1 lyžica octu, 1 cibuľa, rasca, soľ.Posekanú cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájané huby, posypeme ich rozdrvenou rascou, osolíme a udusíme. Potom pridáme posekaný karfiol, ktorý sme uvarili vo vode ochutenej octom a soľou, všetko zalejeme rozšľahanými osolenými vajcami a miešame, až vajcia stuhnú.Podávame so zemiakmi alebo s pečivom.


Zelená fazuľka s hubami

600 g zelenej fazuľky, 300 g húb, 2 dl masoxového vývaru, 1 dl kyslej smotany, 40 g masla, 30 g hladkej múky, 1 lyžica octu, trocha cukru, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 10 g mletej červenej papriky, zelená petržlenová vňať, soľ.Pokrájané fazuľové struky uvaríme v troche vody (sterilizované netreba variť). Z masla, posekanej cibule a múky pripravíme zápražku, pridáme do nej mletú červenú papriku, posekanú zelenú petržlenovú vňať a rozotretý cesnak, prilejeme masoxový vývar a dobre premiešame. Keď zovrie, pridáme nakrájané uvarené huby, uvarenú fazuľku, smotanu, cukor, ocot a soľ; chvíľu ešte povaríme. Podávame s varenými zemiakmi.


Zelená paprika plnená hubami

8 zelených paprík, 300 g húb, 100 g klobásy, 1 dl smotany, 30 g masla, J cibuľa, mletá palivá červená paprika, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, soľ.Pokrájané huby udusíme na masle s mletou pálivou červenou paprikou, odstavíme, primiešame smotanu, posekanú cibuľu, pokrájanú klobásu a mleté čierne korenie, osolíme a premiešame. Papriky porozkrajujeme po dĺžke a po skrojení pálivých žíl ich naplníme pripravenou plnkou. Napokon ozdobíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.


Karfiolové fašírky s hubami

500 g karfiolu, 200 g zemiakov, 150 g húb, 3 vajcia, 2 žemle, 2 dl mlieka,hladká múka, strúhanka, olej, mleté čierne korenie, soľ.
Uvarený karfiol, olúpané uvarené zemiaky a žemle namočené v mlieku zomelieme, pridáme udusené huby, 2 vajcia a mleté čierne korenie, osolíme a dobre premiešame. Z masy sformujeme fašírky, ktoré namočíme v rozšľahanom vajci, obalíme strúhankou a z oboch strán vypražíme na oleji.
Podávame s varenými zemiakmi a uhorkovým šalátom.


Rajčiaky zapekané s hubami a vajcami

8 rajčiakov, 300 g húb, 6 vajec, 80 g masla, 6 strúčikov cesnaku, mleté čierne korenie, rasca, soľ.Na pekáči rozpálime maslo a poukladáme naň polovičky rajčiakov, ktoré sme na vrchnej reznej ploche posypali mletým čiernym korením, soľou a rozotretým cesnakom. Rajčiaky obložíme hubami udusenými s rozdrvenou rascou na troche masla a dusíme 5 minút vo vyhriatej rúre. Potom všetko polejeme osolenými rozšľahanými vajcami a zapečieme. Podávame s varenými zemiakmi.


Zemiaky zapekané s hubami

600 g zemiakov, 300 g húb, 2 vajcia, 2 dl mlieka, 80 g masla, mleté čierne korenie, rasca, zelená petržlenová vňať, soľ.Na masle udusíme pokrájané huby posypané mletým čiernym korením, rozdrvenou rascou, soľou a zelenou petržlenovou vňaťou. Na vymastený pekáč striedavo ukladáme kolieska zemiakov, ktoré sme napoly uvarili v slanej vode, a udusené huby (vrchnú vrstvu tvoria zemiaky). Po krátkom zapečení v rúre polejeme osolenými vajcami rozšľahanými v mlieku, pridáme kúsky masla a zapekáme ešte 30 minút.


Zemiakové placky s hubami

600 g zemiakov, 300 g húb, 2 vajcia, 4 lyžice polohrubej múky, olej, 3 strúčiky cesnaku, majorán, rasca, soľ.Nakrájané huby posypeme rozdrvenou rascou a soľou, udusíme a odstavíme. Pridáme postrúhané surové zemiaky, rozhabarkované vajcia, múku, majorán, rozotretý cesnak a soľ, všetko dobre premiešame a v prípade potreby rozriedime trochou mlieka. Masu prenášame naberačkou do rozpáleného oleja, roztláčame ju na placky a z oboch strán opekáme.


Zemiakový šalát s hubami

700 g zemiakov, 200 g húb naložených v octe, 200 g salámy, 5 vajec, olej,postrúhaný chren, uhorky, mrkva, petržlen, zeler, mleté čierne korenie, soľ.Očistené zemiaky, zeleninu a vajcia uvaríme a pokrájame na kocky. Pridáme postrúhaný chren, mleté čierne korenie, soľ, posekané huby i salámu, prilejeme olej a všetko dobre premiešame.Podávame samostatne alebo k mäsu.


↓ Poznáte nejaký zaujímavý recept ? Pridajte ho nižšie ↓

[Hodnotené: 0 krát, Priemer: 0]
zobrazené: 810 krát

Pridaj komentár

Meno a e-mail sú povinné. Váš e-mail nebude zverejnený.