Hubové a majonézové omáčky – Hubové chuťovky – Hubové Nátierky
Hubové polievky – Hubové šaláty – Hríby v kuchyni – Hríby, trocha ináč
Hubový šalát so zeleninou a salámou
800 g húb, 200 g salámy, 200 g rajčiakov, 100 g zelených paprík, 150 g majonézyy 2 vajcia, mleté Čierne korenie, soľ.Hluby uvarené v slanej vode pokrájame na kocky a zmiešame s pokrájanými rajčiakmi, so zelenými paprikami, salámou a s uvarenými vajcami. Napokon pridáme majonézu, okoreníme a dobre premiešame.Podávame ako predjedlo alebo prílohu k mäsu (podobne upotrebíme aj iné hubové šaláty).
Hubový šalát so sardinkami a syrom
250 g húb nakladaných v octe, 1 konzerva sardiniek, 100 g tvrdého syra, 3 vajcia, mleté čierne korenie, soľ.Huby pokrájame nadrobno a zmiešame s posekanými uvarenými vajcami, postrúhaným syrom, mletým čiernym korením, so sardinkami a soľou.Hubový šalát so safaládkami a s vajcami
300 g húb, 3 vajcia, 3 safaládky, 2 rajčiaky, olej, ocot, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ.Nakrájané huby osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a udusíme v malom množstve vody. Po vychladnutí primiešame pokrájané uvarené vajcia, safaládky a rajčiaky. Všetko zalejeme nálevom pripraveným z oleja, octu, mletého čierneho korenia a zo soli.
Šalát z naložených húb a kyslej kapusty
3 dl húb naložených v octe, 5 dl kyslej kapusty, 1 cibuľa, zelená petržlenová vňať.Marináda: 2 dl kyslej smotany, 2 lyžice oleja, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ.Kapustu rozložíme v mise, pridáme vrstvu húb a zalejeme marinádou pripravenou rozmiešaním smotany, oleja, citrónovej šťavy, mletého čierneho korenia a soli. Nakoniec šalát posypeme posekanou cibuľou a zelenou petržlenovou vňaťou.
Moskovský hubový šalát so zeleninou a s marinádou
200 g húb naložených v octe, 100 g zemiakov, 100 g bielej fazule, 100 g koreňovej zeleniny (cvikla, zeler).Marináda: 3 lyžice vody, 2 lyžice oleja, 1 lyžica octu, 1 lyžička worcestra, 1 lyžička horčice, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, soľ. Očistenú koreňovú zeleninu, fazuľu a zemiaky uvaríme, potom spolu s hubami pokrájame, premiešame a uložíme do misy. Rozšľahaním ostatných prísad pripravíme marinádu, ktorou zalejeme zmes. Hotový šalát dáme na 2 hodiny do chladničky, aby dozrel.
Bratislavský hubový šalát s pečeňou
200 g húb naložených v octe, 200 g pečene, 150 g zemiakov, 200 g majonézy, olej, 80 g kapií, 1 lyžička worcesterskej omáčky, kečup, mleté čierne korenie, soľ.Udusenú pečeň, uvarené zemiaky, huby a kapiu pokrájame na kocky, pridáme majonézu, worcesterskú omáčku, kečup, mleté čierne korenie a soľ, dobre premiešame a necháme odstáť.
Indický šalát z pečiarok
400 g pečiarok, 3 lyžice kečupu, 1 lyžica oleja, 1 lyžica octu, 1 lyžička worcesterskej omáčky, 1 cibuľa, trocha práškového cukru a soli.
Pokrájané pečiarky povaríme v slanej vode a zalejeme nálevom z povarenej zmesi kečupu, oleja, octu, cukru a soli, premiešame a necháme vychladnúť. Napokon pridáme posekanú cibuľu a worcesterskú omáčku. Podávame s hlávkovým šalátom.
Šalát z naložených húb a haringov
4 dl húb naložených v octe, 3 ha ringy (nasolené slede), 1 dl oleja, 1 veľká cibuľa, mleté čierne korenie.Haringy zbavíme kože i chrbtice a na 2 hodiny namočíme do studenej vody, ktorú párkrát vymeníme. Potom ich pokrájame a poukladáme do pohára striedavo s vrstvou okorenených húb a posekanej cibule. Napokon zalejeme olejom a necháme odstáť.Namiesto haringov možno použiť zavináče čiže slede v octe; tie však nenamáčame, len oderieme a namiesto čerstvej cibule upotrebíme pôvodnú cibuľovú plnku.
Májovkový šalát s ementálom a majonézou
400 g čírovnice májovej, 150 g ementálu, 2 dl smotany, 2 žítky, olej, horčica, uhorky, mrkva, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. Pokrájané huby udusíme na oleji s mletým čiernym korením a so soľou. Po ochladnutí pridáme smotanu, žltky, postrúhaný syr, horčicu, pokrájané uhorky i mrkvu a premiešame. Napokon šalát ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou.
Plávkový šalát
500 g mladších plávok, 1 dl bieleho vína, 2 lyžice oleja, šťava z 1 citróna, zelená petržlenová vňať, 1 lyžička práškového cukru, soľ.
Huby povaríme v slanej vode, pokrájame, zalejeme olejom, citrónovou šťavou a vínom, pridáme cukor i soľ a necháme odstáť v spodnej časti chladničky. Pred podávaním posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Rýdzikový šalát so smotanou
600 g rýdzikov, 2 dl sladkej smotany, 4 vajcia, 2 cibule, ocot, mleté čierne korenie, soľ.Pokrájané huby uvaríme v slanej vode, pridáme kolieska cibule sparené horúcou vodou, ocot, soľ a mleté čierne korenie. Po vychladnutí primiešame smotanu a ozdobíme kolieskami uvarených vajec.
Smrekový šalát s reďkovkou
400 g smrčkov, 12 reďkoviek, 3 dl hovädzieho vývaru, citrónová šťava, zelená petržlenová vňať, soľ.Pokrájané smrčky uvaríme v 2 dl hovädzieho bujónu. Po vychladnutí pridáme kolieska redkovky. Zvyšný vývar prisolíme, dochutíme citrónovou šťavou a zalejeme ním šalát. Nakoniec ozdobíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.