Hubové a majonézové omáčky – Hubové chuťovky – Hubové Nátierky
Hubové polievky – Hubové šaláty – Hríby v kuchyni – Hríby, trocha ináč
Nátierka zo sušených húb
Oškvarková nátierka s mletými hubami
300 g husacích alebo bravčových oškvarkov, 200 g húb naložených v octe, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, 1 zelená paprika.Oškvarky, opláchnuté huby, cibuľu a očistenú zelenú papriku zomelieme, pridáme mleté čierne korenie a dobre vymiešame. Podávame na čiernom alebo Grahamovom chlebe.
Pečeňová nátierka s hubami
250 g pečeňoviek (pečeňovej salámy), 500 g húb, 1 dl koňaku, olej, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, rasca, zelená petržlenová vňať, soľ.Pokrájané huby udusíme na oleji s mletým čiernym korením a rozdrvenou rascou, odstavíme, pridáme posekanú cibuľu, zelenú petržlenovú vňať a pečeňovky, osolíme, prilejeme koňak a dôkladne premiešame. Podávame na čerstvom sendviči alebo chlebe.
Sardinková nátierka s naloženými hubami
250 g ruských sardiniek (konzerva Socra), 200 g húb naložených v octe, 150 g masla, mleté čierne korenie, citrónová šťava, soľ.
Huby opláchneme v studenej vode a zomelieme spolu so sardinkami. Potom pridáme maslo a citrónovú šťavu, okoreníme, osolíme a dobre premiešame. Podávame na čerstvom sendviči.
Vajcová nátierka s hubami
7 vajec, 250 g húb naložených v octe, 100 g prerastenej slaniny, kyslé uhorky, mleté čierne korenie, soľ.Na kockách slaniny pripravíme stredne hustú praženicu, odstavíme, pridáme pokrájané huby a uhorky, okoreníme, osolíme a premiešame. Podávame na chlebe.
Hubová nátierka s krčmovým syrom a chrenom
200 g húb, 250 g krémového syra, 20 g postrúhaného chrenu, 5 dl vývaru z masoxovej kocky, 1 lyžička práškového cukru.Huby uvaríme v masoxovom bujóne, posekáme nadrobno, dáme do misky k čiastočne rozotretému syru, prisypeme cukor, postrúhaný chren a dôkladne premiešame. Podávame na chlebe.
Hubová nátierka s bryndzou a tvarohom
300 g húb, 150 g bryndze, 100 g tvarohu, 100 g masla, 1 menšia cibuľa,1 lyžička mletej pálivej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ.
Pokrájané huby udusíme na časti masla a po ochladnutí zmiešame s posekanou cibuľou, bryndzou, pretretým tvarohom, so zvyšným maslom, s mletou pálivou červenou paprikou, mletým čiernym korením a so soľou. Podávame na čerstvom chlebe alebo na sendviči.
Hubová nátierka s cibuľou
400 g húb, 3 veľké cibule, I dl oleja, mleté čierne korenie, soľ. Hrubšie pláty húb uvaríme v slanej vode, ocedíme a zomelieme. Na oleji opražíme posekanú cibuľu a zmiešame ju so zomletými hubami a s mletým čiernym korením.
Podávame na hriankach.