Hubové a majonézové omáčky – Hubové chuťovky – Hubové Nátierky
Hubové polievky – Hubové šaláty – Hríby v kuchyni – Hríby, trocha ináč
Opražené zemiakové tyčinky s hubami
400 g zemiakov, 1 hrsť sušených húb, 2 vajcia, 2 lyžice polohrubej múky, 1,5 dl <deja, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, soľ.Huby na niekoľko hodín namočíme do vody, vyžmýkame a udusíme na spenenej cibuli. Potom ich posekáme, osolíme a pridáme k uvareným pretretým zemiakom. Primiešame vajcia, múku a mleté čierne korenie, vymiesime polotuhé cesto a tvarujeme tyčinky, ktoré z oboch strán opražíme vo vyššej vrstve oleja. Podávame k čaju.
Obaľovaný sendvič s hubami
600 g húb, 1 celý sendvič, 4 vajcia, 2 dl oleja, 1 dl mlieka, rasca, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, soľ.Pokrájané huby trocha opražíme na oleji, posypeme rozdrvenou rascou, soľou, mletým čiernym korením i posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a udusíme. Huby poukladáme medzi tenšie plátky sendviča, ktoré obalíme cestičkom pripraveným z osolených vajec rozšľahaných v mlieku. Sendviče z jednej i druhej strany opražíme vo vyššej vrstve oleja.
Hrianky s hubami a so sekanou
(V menších krajcov chleba (sendviča), 8 plátov sekanej alebo lunch-meatu, 300 g húb, horčica, 1 kapia, zelená petržlenová vňať, l cibuľa, mleté čierne korenie. 1,5 dl oleja, soľ.Nakrájané huby udusíme na spenenej cibuli spolu s mletým čiernym korením a so soľou. Na zvyšnom oleji osobitne opečieme pláty chleba i sekanej. Hrianky natrieme horčicou, prekryjeme sekanou, na ňu rozložíme udusené huby a povrch ozdobíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a kapiou.
Žemle s dusenými hubami
300 g húb, 3 žemle, 2 vajcia, 100 g plesňového syra (Niva), 80 g masla, 1 menšia cibuľa, soľ.Na troche masla opražíme posekanú cibuľu, pridáme pokrájané huby, osolíme a udusíme. Na zvyšnom masle z oboch strán opečieme 9 žemľových plátov a pokryjeme ich vrstvou udusených húb i syrom rozotretým s uvarenými žítkami. Povrch ozdobíme rezančekmi z uvarených bielkov.
Hubové knedličky
250 g húb, 250 g hrubej múky, 2 žemle, 60 g masla, 30 g oleja, 2 vajcia, strúhanka, soľ.Pokrájané huby udusíme vo vlastnej šťave, odstavíme, pridáme vajcia, 20 g masla a opražené kocky žemle, osolíme a dobre premiešame. Sformujeme guľaté knedličky, ktoré uvaríme v prisolenej vode. Uvarené knedličky posypeme opraženou strúhankou a polejeme zvyšným roztopeným maslom.
Hubové ražníky
30 krajších klobúčikov húb z octového nálevu, 2 rožky, 100 g klobásy, 1 dl zálevu (majonéza, smotana, kečup alebo worcester), 30 špáradiel. Rožky pokrájame priečne na plátky, uložíme na ne kolieska klobásy a klobúčiky opláchnutých húb, všetko spojíme špáradlom a povrch pokvapkáme zálevom.Namiesto zálevu možno použiť postrúhaný chren. Plátky rožkov môžeme vopred opiecť na masle a potrieť maslom alebo horčicou.
Hubové hranolčeky
400 g mäsitejších húb, I vajce, 40 g masti, 2 lyžice strúhanky, soľ.Huby pokrájame na hranolčeky, povaríme 10 minút v slanej vode, ocedíme. obalíme rozšľahaným vajcom a strúhankou a opražíme zo všetkých strán na masti.
Huby na provensalský spôsob
800 g húb, I dl kečupu, 1 väčšia cibuľa, 20 g masla, olej, zelená petržlenová vňať, soľ.Posekanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme pokrájané huby, osolíme a udusíme. Pred dokončením primiešame kečup a trocha masla. Hotové jedlo posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Rýdziky opekané na platni
30 mladých rýdzikov (spodvinutým okrajom), soľ.Rýdziky dobre osolíme na spodnej strane klobúka (na lupeňoch) a vrchnou
stranou ich poukladáme na horúcu platňu. Po chvíli začnú vylučovať šťavu, v ktorej sa soľ rozpustí. Jeme len klobúky, pretože hlúbiky sa nestihnú prepiecť.
Rýdziky na smotane
10—15 rýdzikov, I dl smotany, 1 menšia cibuľa, olej, soľ. Posekanú cibuľu speníme na oleji, pridáme osolené rýdziky, dobre opražíme, uložíme na misu a polejeme smotanou.
Hubové rezy v chrenovej omáčke
500 g húb, 5 žítkov, 1,5 dl smotany, 6 lyžíc postrúhaného chrenu, citrónová šťava alebo Citrovit, 1 lyžica práškového cukru, soľ.
Hrubšie plátky húb uvaríme v osolenej vode a scedíme na site. Žítky rozšľaháme v smotane, pridáme postrúhaný chren a citrónovú šťavu, osolíme, osladíme a premiešame. Omáčkou zalejeme hubové rezy.
Obložené huby v huspenine
1 Liter húb naložených v octe, 200 g šunky, 3 vajcia uvarene na tvrdo, 3 malé kyslé uhorky, 1 —2 kapie, zelená petržlenová vňať, soľ.
Opláchnuté huby rozložíme na dno hranatej nádoby (napr. remosky alebo menšieho pekáča), obložíme plátkami šunky, vajec, uhoriek a kapií, trocha osolíme, posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a zalejeme čiastočne vychladnutou huspeninou.
H uspenina: Vodu s octom, cukrom a so soľou prevaríme, odstavíme a za stáleho miešania v nej rozpustíme želatínu, ktorú sme predtým nechali napučať v studenej vode.