Hnedý modrák,-alebo hríb, ktorý po narezaní mení farbu dužiny. Jedná sa o pomerne známu, jedlú a veľmi chutnú hubu hríb zrnitohlúbikový. Mnoho hubárov však túto hubu nezbiera a dôvodom je práve jej modro-zelená farba.
Práve tento detail niekedy pôsobí odstrašujúco, čo v ľuďoch budí predsudky a hríb modrák radšej obídu. Zdanie v tomto prípade určite klame. Gurmáni svorne tvrdia, že chuťou a vôňou prekonajú aj pravé dubáky.
Poznámka: Pokiaľ sa chystáte na huby a náhodou nájdete modráky, môžete ich skúsiť aj v kuchyni. Zámena za iný druh je minimálna (modrá dužina), treba ich však tepelne upraviť, lebo pre niektorých môžu v surovom stave spôsobiť tráviace problémy-(surové to konzumujú najmä veveričky