Prvé Májovky na Drienici 2012 .Čírovnica májová alebo často zaužívaný názov Májovka. Po Smrčkoch nastupujú ďalšie z obľúbených húb v tomto jarnom období. V čom sa odlišujú ? Aj keď smrčky-smaržle žijú a rastú zo snehovej vody,ktorú zanechala zima ako ich potravu, predsa sa jedná o huby, ktoré nie sú vhodné na sušenie, ale zato vhodné do praženice a ako prvá jarná delikatesa podložená eufóriou nadšeného hubára, sa jedná o zaručený zážitok, po zbere aj na tanieri…
Májovky sú však iné gusto…aj keď ich výskyt sa často utajuje, je to hodnotná huba, ktorá je dokonalá svojou vôňou a ani amatérsky hubár si ju určite nepomýli so žiadnou inou-lebo nič iné v tom období nerastie.
Osobné odporúčania na upotrebenie sú dve: Prvá je asi polievka,to jediné zdvihne chuť a vôňu tejto nádhernej jarnej huby. Druhá, ktorá je tiež obľúbená, je použitá hlavne v omelete a dodáva jasnú májovkovú chuť…