Ako sa robia bobaľky ? Najprv si vysvetlíme čo to vlastne je. Východniarom to extra zvlášť predstavovať netreba a ostatným priblížime dobrotu, ktorá by nemala chýbať na každom štedrovečernom stole.
Sú to vlastne guľôčky z kysnutého cesta, natlačené na sebe. Svoj tvar dostanú rezaním cesta na kolieska. Po upečení sa polámu na jednotlivé kúsky. Vložia sa do misy, kde sa zalejú horúcou vodou s cukrom a zomletým makom, zvyčajne pol hodinu pred podávaním.
A je to
Bobaľky sa na Vianoce robia už po celé generácie a sú stále populárne aj v dnešných časoch. Na Slovensku sa stretneme aj s inými názvami, ako napríklad pupák alebo opekanec. Klasicky sa robia s makom, ale inde k ním pridávajú kyslú kapustu, brzyndzu aj tvaroh.
Pre gazdinky ktoré by to chceli skúsiť, nájdu jednoduchý recept pod článkom
Ako sa robia bobaľky ?
Recept od babky:
Potrebujeme: 1Kg hladkej múky, 8Dl vody, 1Dl mlieka, 1 kocka droždia, soľ, 2 lyžice cukru.
Postup: Vymiesime a počkáme kým podkysne,-cca 1 hodinu. Na múkov posýpanej doske z kúska cesta vyšúľame valček, ktorý režeme na kúsky. Tie odrezanou časťou ukladáme na vymastený plech Necháme podkysnúť a pečieme asi pri 200 °C, 15-18 minút.
Ďalší postup je popísaný v článku hore. Dobrú chuť !