Hubové a majonézové omáčky

Hubové a majonézové omáčkyHubové chuťovkyHubové Nátierky

Hubové polievkyHubové šalátyHríby v kuchyniHríby, trocha ináč


Hubová majonéza so šunkou

250 g húb naložených v octe, 100 g šunky, 2 vajcia, olej, 1 malý zemiak, uhorka, cibuľa, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ.
Vajcia rozšľaháme s uvareným ošúpaným zemiakom, mletým čiernym korením, citrónovou šťavou, olejom a so soľou. Pridáme posekané huby, šunku, uhorku a cibuľu, všetko dobre rozmiešame a necháme aspoň 8 hodín odležať v chlade.Podávame samostatne alebo k mäsu.


Smotanová majonéza s pečiarkami

500 g pečiarok, 2 dl smotany, 2 žítky, olej, mrkva, uhorky, mleté čierne korenie, soľ.

Na troche oleja udusíme posekané huby s mletým čiernym korením a so soľou, odstavíme, prilejeme smotanu rozšľahanú so žítkami, pridáme mrkvu a uhorky pokrájané na kocky a dôkladne premiešame. Podávame k mäsu.


Chrenová majonéza s rýdzikmi

400 g rýdzikov, 2 žítky, 2 lyžice postrúhaného chrenu, 1 dl smotany, olej, citrónová šťava (alebo lyžička octu), soľ.Pokrájané a osolené rýdziky udusíme na oleji, odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Potom prilejeme žítky rozšľahané s olejom a citrónovou šťavou, pridáme smotanu a postrúhaný chren, dobre premiešame a necháme odstáť.Podávame samostatne alebo k mäsu.


Omáčka z čerstvých húb

250 g húb, 1 žítok, 1,5 dl mlieka, 20 g hladkej múky, 40 g masla, olej,citrónová šťava, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, soľ.
Pokrájané huby udusíme na oleji. Z masla a múky pripravíme zápražku, zalejeme ju tretinou mlieka a povaríme. Potom pridáme udusené huby, soľ, mleté čierne korenie, žítok rozšľahaný vo zvyšnom mlieku a posekanú zelenú petržlenovú vňať. Nakoniec prichutíme citrónovou šťavou.
Podávanie k rozličným druhom mäsa. k varenému karfiolu atď.


Omáčka zo sušených húb

1 hrsť sušených húb, 3 dl mlieka, 2,5 dl smotany, 40 g hladkej múky, 1 lyžica masla, citrónová kôra, ocot, cukor, soľ.Huby aspoň na hodinu namočíme do mlieka, potom ich posekáme, alebo rozmixujeme v šľahači, osolíme a udusíme na masle. Podľa potreby podlieva-me vodou. Nakoniec prilejeme smotanu zahustenú múkou. Omáčku dochutíme octom, cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou.


Hubová omáčka s cesnakom

300 g húb, 6 strúčikov cesnaku, 1 dl oleja, 0,5 dl octu, soľ. Nakrájané huby uvaríme v malom množstve vody. Po odparení vody pridáme k nim cesnak rozotretý so soľou, olej, ocot a premiešame.


Pikantná omáčka s dusenými hubami

2 dl udusených húb (čerstvých alebo konzervovaných), 3 lyžice kečupu, 2 lyžice worcestra, 1 lyžica polievkového korenia Vitana.Udusené huby, kečup, worcester a polievkové korenie dobre premiešame a necháme chvíľu odstáť.


Hríbová omáčka

500 g hríbov, 80 g masla, 60 g hladkej múky, 2,5 dl smotany, l dl masoxového vývaru, 1 cibuľa, worcester, karí, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, soľ.Nakrájané huby s posekanou cibuľou udusíme na časti masla, poprášime múkou a trocha opražíme. Zo zvyšného masla a múky pripravíme zápražku, zriedime ju masoxovým vývarom alebo vodou, prilejeme k uduseným hubám a všetko povaríme. Nakoniec okoreníme worcestrom, karí a mletým čiernym korením, prilejeme smotanu a dochutíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Smreková omáčka

200 g smrekov, 100 g masla, 60 g hladkej múky, J žítok, 3 dl mlieka, 2 dl masoxového vývaru, citrónová šťava, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, soľ.Nakrájané huby udusíme na časti masla. Zo zvyšného masla a múky pripravíme zápražku, podlejeme ju vývarom a trochou mlieka a povaríme 10 minút. Potom pridáme udusené smrčky, citrónovú šťavu, mleté čierne korenie a soľ, chvíľu ešte povaríme a odstavíme. Napokon pridáme žltok rozšľahaný vo zvyšnom mlieku a posekanú zelenú petržlenovú vňať.


Pečiarková omáčka

300 g pečiarok, 2 žítky, 100 g masla, 40 g hladkej múky. 1 dl bieleho vína, 1 masoxová kocka, 100 g koreňovej zeleniny, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ.Pokrájané huby udusíme na polovici masla, pridáme soľ, mleté čierne korenie, trocha citrónovej šťavy a odstavíme. Zo zvyšného masla a múky pripravíme zápražku, zalejeme ju vývarom z masoxovej kocky a zeleniny, pridáme víno a udusené huby, chvíľu povaríme a napokon primiešame žĺtky.


 

Poznáte nejaký zaujímavý recept ? Pridajte ho nižšie
zobrazené: 8 144 krát

Pridaj komentár

Meno a e-mail sú povinné. Váš e-mail nebude zverejnený.

Drop file here