Hubové a majonézové omáčky – Hubové chuťovky – Hubové Nátierky
Hubové polievky – Hubové šaláty – Hríby v kuchyni – Hríby, trocha ináč
Hríby v kuchyni ,ako každý hubár aj vy chcete upotrebiť svoje nájdené trofeje rozumne s minimálnym odpadom. Hríby, patria k najkvalitnejším hubám, keď nepočítame hľúzovky a ich spracovanie v kuchyni môže mať rôzne podoby. Hneď po očistení, by sme si mali roztriediť hríby na dve polovice. Na jednu by sme mali presunúť tie, ktoré sú mladé a hlavne zdravé, tieto použijeme na priamy konzum alebo podržíme v chladničke aj ďalšie dva dni.
Druhú polovicu budú tvoriť staršie kúsky a kľudne môžete použiť aj tie z dierkami, červíky už sú dávno preč, prípadne im pomôžete von a napadnuté časti jednoducho odrežete. Tieto hríby sa používajú v značnej časti na sušenie a dajú sa potom takto uskladňovať aj niekoľko rokov.
Vráťme sa však k tým, ktoré práve máme po ruke a sú zdravé. Skúsili ste už vyprážané hríby s novými zemiakmi na masle a kyslou uhorkou ? Pokiaľ máte záhradku tak si to dopestujete aj doma (asi okrem masla) a máte biopotraviny na Vašom stole ! Hríby sa dajú využiť v kuchyni ozaj všelijako, môžeme ich pridávať ako prílohu alebo servírovať aj ako hlavné jedlo. Omáčka z čerstvých hríbov má nezameniteľnú vôňu a pokiaľ nevaríte nič veľké, stačí k nej aj chlieb…
Tip číslo dva je omeleta alebo praženica, keď chcete a jednoduchá príprava za 5 minút aj s výsledkom. Pasujú aj k červenému mäsu, takže keď sa chystáte robiť hovädzie mäsko na hríboch, je to správna voľba, nezabudnite na červené víno varené na smotane 33%, delikatesa a ideálne ako príloha. Aby sme neobišli aj sušené hríby, tie sa dajú použiť skôr priamo do omáčok alebo do polievok. Najlepšie však chutia v Štedrovečernej hostine, kedy sa sušené varia v juche (šťava z kyslej kapusty) a čierneho korenia…