Ako hlavné jedlo

 Hubové rezne

Klobúky húb (bedle, pečiarky, hríby, kozáky, suchohríby, muchotrávka červenkastá, plávky a i), mlieko, hladká múka, vajcia, strúhanka, stužený tuk Iva na vyprážanie, soľ.Širšie pláty húb alebo celé menšie klobúky posolíme, namočíme do mlieka a obalíme múkou, rozšľahaným vajcom a strúhankou. Potom z oboch strán vypražíme na rozpálenom tuku.Podávame buď samostatne, alebo so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

Hubové fašírky

500 g čerstvých húb, 2 dl stolového oleja, 3 žítky, 80 g strúhanky, I rožok, kyslá smotana, mlieko, í cibuľa, grilovacie korenie, mleté čierne korenie, rasca, soľ.Očistené huby pokrájame, posypeme rozdrvenou rascou i soľou a udusíme na oleji. Pridáme opraženú cibuľu, žítky, rožok rozmočený v mlieku a koreniny. Všetko dobre premiešame, chvíľu podusíme, odstavíme a prileje-me smotanu. Zo zmesi sformujeme fašírky, ktoré obalíme strúhankou a opražíme na oleji. (Zmes možno ochutiť mletým mäsom.)Podávame so zemiakovou kašou a surovou zeleninou.Ak sa fašírky pripravujú zo sušených húb, treba plátky pred dusením aspoň 2 hodiny namáčať vo vode alebo v mlieku.


Hubový trhanec

500 g húb, 5 rožkov, 3 vajcia, 5 dl mlieka, 30 g masla, 3 lyžice oleja, rasca, zelená petržlenová vňať, soľ, masť na potretie pekáča.Očistené huby nakrájame na plátky, posypeme rozdrvenou rascou, posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a soľou a udusíme na oleji. Rožky pokrájame na kocky, pridáme roztopené maslo a vajcia rozšľahané vo vlažnom mlieku a primiešame udusené huby. Zmes rozložíme na vymastený pekáč a zapečieme v rúre.


Hubová žemľovka

40 g sušených húb, 6 žemlí, 7 vajec, 2,5 dl mlieka alebo kyslej smotany,2 lyžice oleja, kúsok masla, I väčšia cibuľa, zelená petržlenová vňať, soľ.
Huby na niekoľko hodín namočíme do studenej vody, potom zľahka vyžmýkame a posekáme. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme posekané huby, osolíme ich, podlejeme 6 lyžicami vody z odmáČaných húb a dusíme 7 minút. V osobitnej nádobe rozšľaháme v mlieku alebo v smotane vajcia s t ročnou soli. Žemle pokrájame na pláty a trocha ich pokropíme vajcovým mliekom. Na dno zapekacej nádoby vymastenej maslom naukladáme vrstvu žemľových plátov, na ne rozložíme vrstvu udusených húb a navrch opäť dáme pláty žemlí. Žemľovku zapekáme v rúre 10 minút, potom ju zalejeme zvyšným vajcovým mliekom a na 20 minút ešte vložíme do horúcej rúry.Podávame so šalátom zo surovej zeleniny.


Zapekané huby s mäsovou plnkou

20 smrčkov alebo iných húb s polouzavretým klobúkom (bedle, pečiarky), 600 g bravčového pliecka, 1 vajce, 1 žemľa, I dl mlieka, 3 strúčiky cesnaku, majorán, mleté čierne korenie, soľ, 50 g masla na vymastenie pekáča. Klobúky húb posolíme, naplníme mäsovou plnkou, uložíme na vymastený pekáč, trochu podlejeme vodou a pečieme v rúre 30—40 minút.Plnka: Zomleté mäso dobre premiešame sožemľou rozmočenou v mlieku,s rozhabarkovaným vajcom, cesnakom rozotretým so soľou, majoránom
a s mletým čiernym korením.


Huby v cestíčku

500 g húb, 2 vajcia, 60 g hladkej múky, 1 dl mlieka, stužený tuk Iva, soľ. Pláty húb alebo celé menšie klobúky namočíme v cestičku a z oboch strán opražíme na stuženom tuku.Cestíčko: Vajcia rozhabarkujeme s mliekom, múkou a trochou soli.


Huby opekané na ražni

600 g tvrdších mäsitejších húb, 150 g prerastenej slaniny, 2 menšie cibule, 1,5 dl oleja, pikantné grilovacie korenie, soľ.

Hrubšie pláty húb alebo celé menšie klobúky dusíme asi 10 minút pod pokrievkou na oleji. Potom ich spolu s plátkami cibule a slaniny striedavo ponapichujeme na grilovacie ihly, natrieme olejom, v ktorom sme rozmiešali grilovacie korenie i soľ, a opekáme asi 10 minút v grile alebo na grilovacej panvici. Počas opekania treba huby otáčať a potierať olejom.Podávame s chlebom alebo so zeleninovým šalátom.


Upozornenie: Huby opekané na ražni bez toho, aby sa predtým podusili, často vyvolávajú tráviace ťažkosti, najmä u detí. Opekanie samo osebe totiž nestačí na dostatočnú tepelnú úpravu húb.


Hubová kaša

500 g húb, 50 g slaniny, 30 g múky, I dl červeného vína, 1 dl kečupu, I cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, majorán, soľ.Posekanú cibuľu s rozotretým cesnakom opražíme na slanine, pridáme huby zomleté v mlynčeku na mäso, ďalej múku, kečup, majorán a soľ, všetko dobre premiešame a udusíme. Keď kaša zhustne, odstavíme ju a dochutíme červeným vínom.Podávame s opraženými zemiakovými hranolčekmi.


Varené huby s chrenom

700 g mladých tvrdších húb (plávky, pečiarky, muchotrávka červenkastá, hríby, suchohríby, masliaky ap.), 2 kocky Masoxu, 50 g masla, 70 g postrúhaného chrenu.V 1,5 1 mäsového bujónu z 2 kociek Masoxu varíme huby 25 minút (menšie celé, väčšie pokrájané na polovičky alebo štvrtky). Ak sa použijú masliaky, pečiarky alebo muchotrávky červenkasté, treba z nich vopred stiahnuť pokožku. Uvarené huby na tanieri posypeme postrúhaným chrenom a polejeme roztopeným horúcim maslom.


Dusené huby

600 g húb, I dl oleja, l cibuľa, rasca, zelená petržlenová vňať, soľ, prípadne i mleté čierne korenie.Na oleji opražíme cibuľu, pridáme pokrájané huby, rozdrvenú rascu a soľ, prípadne i mleté čierne korenie a dusíme 15 — 20 minút (občas premiešame, aby zmes neprihorela). Pred podávaním posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.Podávame s chlebom, so slaným pečivom alebo s varenými zemiakmi.


Huby na paprike

500 g húb, 40 g slaniny, 2 dl smotany, 20 g hladkej múky, 1 cibuľa, 1 lyžica mletej červenej papriky, rasca, soľ.Posekanú cibuľu opražíme na slanine, pridáme huby pokrájané na hrubšie plátky, mletú červenú papriku a rozdrvenú rascu, osolíme a udusíme. Potom poprášime múkou, po 2 minútach odstavíme a zalejeme smotanou.Podávame s varenou cestovinou.


Huby na slanine

400 g húb, 80 g prerastenej slaniny, 4 vajcia, olej, pažítka, soľ.Kocky slaniny opražíme na troche oleja, pridáme pláty húb. osolíme a zo všetkých strán opražíme. Na tanieri posypeme posekanou pažítkou. Ku každej porcii opečieme 1 vajce (volské oko).


Podpňovky na rasci

500 g podpňoviek, 100 g masti, I cibuľa, rasca, soľ.Cibuľu posekáme, posypeme rozdrvenou rascou a opražíme na rozpálenej masti, pridáme huby pokrájané nadrobno, posolíme a dusíme 25 — 30 minút. Podávame s chlebom.


Hlivy na smotane

600 g hlív, 2 dl smotany, 50 g masla, 30 g hladkej múky, I cibuľa, mletý muškátový orech, soľ.Na masle opražíme cibuľu, pridáme posekané huby a muškátový orech, osolíme a dusíme 20 minút. Napokon prilejeme smotanu zahustenú múkou, necháme zovrieť a odstavíme.
Podávame s varenými zemiakmi.


Muchotrávka červenkastá na cesnaku

3 väčšie klobúky muchotrávky červenkastej, 3 lyžice oleja, 3 strúčiky cesnaku, mletá červená paprika, rasca, soľ.Klobúky pokrájame na trojuholníky, natrieme cesnakom rozotretým so soľou, posypeme mletou červenou paprikou a rozdrvenou rascou a opražíme na oleji.
Podávame na malých hriankach trojuholníkového tvaru.


Kuriatka s kečupom

400 g kuriatok, I dl kečupu, I vajce, 50 g masti, rasca, karí, soľ.Pokrájané kuriatka udusíme na masti s korením karí. rozdrvenou rascou a so soľou, pridáme rozhabarkované vajce, po 2 minútach odstavíme a zalejeme kečupom.
Podávame so slaným pečivom.

Guláš z jelenkovca škrídlicovitého

600 g jelenkovca, hovädzí vývar (bujón), 2 lyžice oleja, I cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžica hladkej múky, 1 lyžička mletej červenej papriky, rasca, mleté čierne korenie, soľ.Posekanú cibuľu opražíme na oleji, prisypeme mletú červenú papriku a po chvíli aj jelenkovec pokrájaný na kocky, posolíme a dusíme 25 minút (podľa potreby podlicvame vodou). Potom pridáme rozdrvenú rascu, posekaný cesnak a mleté čierne korenie. Keď sú huby už mäkké, poprášime ich múkou, prilejeme hovädzí vývar a za stáleho miešania dovaríme.Podávame s chlebom.

Prášnice ako mozoček

250 g prášnic alebo rozpadavcov, 1 vajce, 30 g masla, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, pažítka, soľ.

Posekanú cibuľu opražíme na masle, pridáme pokrájané huby a mleté čierne korenie, osolíme a udusíme. Potom zalejeme rozšľahaným vajcom, za stáleho miešania necháme zhustnúť, odstavíme a posypeme jemne posekanou pažítkou.Podávame s chlebom.


Hubový paprikáš

500 g húb, 1 lyžica mletej červenej papriky, 2 dl sladkej smotany, 2 žítky, 40 g masla, 20 g hladkej múky, I cibuľa, soľ.

Posekanú cibuľu opražíme na masle, pridáme pokrájané huby, soľ a mletú červenú papriku, zmes udusíme a zelejeme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali žítky a múku. Len čo paprikáš zovrie, odstavíme ho.Podávame s knedľou alebo s chlebom.


Huby nakyslo

600 g húb, 5 dl kyslej smotany, 1 lyžica hladkej múky, 1 lyžica oleja, 1 cibuľa, soľ.Huby pokrájame na kocky, osolíme a udusíme v 1 dl vody. Potom pridáme cibuľu opraženú na oleji a smotanu zahustenú múkou. Chvíľu ešte povaríme (občas treba zamiešať).
Podávame s knedľou.


Grilovaný rýdzik surovičkový

700 g rýdzikov, 100 g masla, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, soľ.Rýdziky poukladáme na pekáč (lupeňmi nahor), polejeme roztopeným maslom a necháme asi hodinu odstáť. Potom ich opekáme vo vyhriatej rúre (z každej strany po 6 minút). Opečené rýdziky posypeme mletým čiernym korením, soľou a posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame s horúcimi hriankami.


Poznáte nejaký zaujímavý recept ? Pridajte ho nižšie
zobrazené: 3 738 krát

Pridaj komentár

Meno a e-mail sú povinné. Váš e-mail nebude zverejnený.

Drop file here