Vianočné Koledy

Vianočné Koledy

Malý zostrih vianočných piesní pri stromčeku a sviečke…

Vianočné Koledy, viete ich históriu ?

Pieseň, ktorú deti spievajú počas veľkých kresťanských sviatkov (Vianoce, Troch kráľov, Veľká noc. Pri obchádzaní jednotlivých domov, keď “si koledujú” o výslužku, ktorú predstavovalo predovšetkým jedlo alebo pitie; tento zvyk sa dnes udržal už len na dedinách.

Postupne však sa slovo koleda stalo označením piesne s vianočnou tematikou, pôvodne s náboženským obsahom, v poslednom storočí však aj bez neho.

Tradičné koledy majú silnú melódiu, často založenú na stredovekých zborových vzoroch, a slohu nasleduje refrénom, často spievaným zborovo.

História vianočných kolied siaha do 13. storočia, podľa legendy je autorom prvej koledy svätý František z Assisi (1181-1226). Jednou zo zaujímavostí je, že v 15. storočia bolo v Poľsku preložené veľa kolied z češtiny, išlo o koledy Jednoty bratskej.

Vianočné koledy sa spievali pôvodne iba počas doby vianočnej, v poslednom polstoročí sa však oproti pôvodnej tradícii spevu adventných piesní a roráty začali spievať už počas adventu.

Koledou sa tiež nazýva v niektorých krajinách, najmä v Poľsku, každoročná zbierka, s ktorou katolícki kňazi obchádzajú farnosť, aby si vykoledovali na živobytie.

Slovo “koleda” je všeslovansky rozšírené, praslovančine ho prevzala z latinského calendae (prvý deň v mesiaci) a pohanskí Slovania slovom koleda označovali slávnosti spojené so zimným slnovratom…

vianocne koledy

Vianočné Koledy

Michaľanská Hura,apríl 2012
Rastliny z Mesačnej krajiny ?
Plte - Dunajec - Pieniny
Branislav Timura obhájil prvé m...
zobrazené: 8 256 krát

Pridaj komentár

Meno a e-mail sú povinné. Váš e-mail nebude zverejnený.

Drop file here