Praženica s hubami
4 vajcia, 400 g húb, olej, 1 cibuľa, rasca, soľ.Posekanú cibuľu speníme na oleji a udusíme na nej pokrájané huby posypané rozdrvenou rascou a soľou. Osobitne opražíme 4 volské oká. Podávame so slaným pečivom.
2 vajcia, 300 g húb naložených v octe, 50 g šunky alebo salámy, 1,5 dl tatárskej omáčky, zelená petržlenová vňať.Vajcia uvarené na tvrdo rozpolíme, položíme do 4 misiek, obložíme opláchnutými hubami a zalejeme tatárskou omáčkou. Navrch priložíme plátok šunky alebo salámy a posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.Podávame s pečivom.
8 vajec, 200 g húb, lososové plátky v oleji (konzerva), mleté čierne korenie, soľ.Vajcia uvaríme na tvrdo, olúpeme, prekrojíme po dĺžke a vyberieme z nich žítky. Pokrájané osolené a okorenené huby udusíme vo vlastnej šťave, zmiešame s uvarenými žítkami a zmesou naplníme vydlabané polovičky vajec. Navrch poukladáme plátky lososa (prípadne šproty, šunku ap.). Vajcia možno plniť i posekanými hubami z octového nálevu.
8 vajec, 250 g húb, olej, 1 cibuľa, zelená petržlenová vňať, soľ.Huby pokrájame nadrobno, osolíme, posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a udusíme na oleji spolu s posekanou spenenou cibuľou. Udusené huby zmiešame s rozšľahanými vajcami, osolíme a zo zmesi upečieme na oleji 4 omelety.Podávame s pečivom alebo so šalátom zo surovej zeleniny.
10 vajec, 350 g húb naložených v octe, 70 g tvrdého syra, 7 dl mlieka, olej, hladká múka, mleté čierne korenie, citrónová kôra, soľ.Do mlieka pridáme 8 rozhabarkovaných vajec a varíme. Po zrazení vajec prisypeme huby posekané nadrobno, postrúhaný syr, soľ, mleté čierne korenie a citrónovú kôru. Masu dobre premiešame, zabalíme do obrúska, zaťažíme a necháme vychladnúť. Z bochníka nakrájame pláty, ktoré po obalení múkou a vajcom z oboch strán opražíme na oleji.Podávame s hlávkovým šalátom.
600 g tvrdších húb, 120 g tvrdého syra, olej, kečup, zelená petržlenová vňať, soľ.Malé plodnice s tvrdšou mäsitou dužinou celé alebo rozpolené povaríme 5 minút v osolenej vode. Po ocedení a obschnutí huby opražíme na oleji, potom ich rozložíme na taniere, posypeme postrúhaným syrom i posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme kečupom. Podávame so zemiakmi alebo so šalátom.
200 g tvrdého syra, 300 g húb, 2 žítky, 5 dl mlieka, olej, hladká múka, cesnak, soľ.Do mlieka pridáme udusené plátky húb, postrúhaný syr, cesnak rozotretýso soľou, žítky a trocha múky. Vymiesime cesto a sformujeme z neho krokety, ktoré z oboch strán vypražíme na oleji.
Podávame s hriankami alebo s červenou kapustou.