Obylninové a múčné jedlá s hubami

Staročeský kubo

300 g krúp, 30 g sušených húb, 80 g masti, I cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, majorán, rasca, soľ.Na masti opražíme pokrájanú cibuľu a prepláchnuté krúpy, osolíme, prilejeme 7 dl vody a uvaríme do mäkka. Na masti udusíme s rascou predmáčané plátky húb, preložíme ich do uvarených krúp, pridáme majorán a cesnak rozotretý so soľou. Všetko dobre premiešame, zmes rozložíme na vymastený pekáč, pokropíme roztopenou masťou a zapekáme v rúre 25 minút.Podávame so surovou alebo sterilizovanou zeleninou.


Rýdziky zapekané v ryži

250 g ryže, 300 g rýdzikov, 30 g tvrdého syra, 1 vajce, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, soľ, masť na vy mastenie pekáča. Pokrájané rýdziky udusíme s mletým čiernym korením a so soľou a posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Do vymasteného pekáča striedavo vrstvíme uvarenú ryžu a udusené huby. Vrchnú vrstvu ryže potrieme vajcom, posypeme postrúhaným syrom a zapekáme v rúre 40 minút.Podávame k hovädzej pečeni.


 Hubové rizoto

250 g ryže, 400 g húb, 2 zelené papriky, I cibuľa, olej, kečup, soľ.Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme pokrájanú zelenú papriku a podusíme. Potom pridáme pokrájané huby, osolíme a udusíme do mäkka. Napokon primiešame uvarenú ryžu a odstavíme. Jednotlivé porcie pokvapkáme kečupom. Podávame so šalátom zo surovej zeleniny.


Obložené ryžové kôpky

300 g ryže, 500 g čerstvých alebo nakladaných húb, 200 g karfiolu, 100 g bryndze alebo postrúhaného tvrdého syra, 5 vajec, zelená petržlenová vňať, soľ.Z uvarenej ryže naberačkou sformujeme kôpky a na každú dáme trochu bryndze alebo postrúhaného syra a posekanú zelenú petržlenovú vňať. Kôpky obložíme uvarenými alebo nakladanými klobúčikmi húb, uvareným karfiolom a štvrtkami vajec uvarených na tvrdo.


Kolienka s hubami

400 g kolienok alebo iných cestovín, 300 g húb, 2 vajcia, 1,5 dl kyslej smotany, 20 g hladkej múky, I cibuľa, olej, mleté čierne korenie, soľ. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme pokrájané huby a udusíme. Potom prilejeme smotanu zahustenú múkou, pridáme uvarené kolienka a posekané uvarené vajcia. Všetko osolíme, okoreníme, dobre premiešame a prehrejeme.


Žemľovka so sušenými hubami

3 žemle, / hrsť sušených húb, 3 vajcia, 1,5 dl mlieka, 50g masla, I cibuľa,soľ.Huby na niekoľko hodín namočíme do vody, zľahka vyžmýkame, posekáme, osolíme a pridáme k posekanej cibuli udusenej na masle. V hrnčeku rozhabarkujeme vajcia s mliekom a so soľou. Vajcovým mliekom pokropíme žemle pokrájané na kolieska, časť poukladáme do vymasteného pekáča, pridáme vrstvu udusených húb, navrch rozložíme zvyšné kolieska žemlí a vložíme na 10 minút do vyhriatej rúry. Potom zalejeme zvyškom vajcového mlieka a ešte 20 minút zapekáme v rúre.


Hubová pizza

500 g lístkového cesta, 350 g pečiarok alebo iných jemných húb, 200 g tvrdého syra, 3 vajcia, 1.5 dl smotany, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, mletý muškátový orech. soľ.Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno i boky menšieho pekáča. Na cesto rozložíme plnku zo zmesi udusených húb, vajec, smotany, postrúhaného syra, korenín a soli. Pizzu upečieme vo vyhriatej rúre. Po čiastočnom ochladnutí pokrájame.


Palacinky plnené hubami

400 g húb, 100 g hladkej múky. I vajce. 2.5 dl mlieka, l dl oleja, I cibuľa, mleté čierne korenie, soľ.V mlieku rozhabarkujeme vajce a soľ, pridáme múku a z utvoreného riedkeho cesta upečieme 6 až 8 tenkých palaciniek, ktoré natrieme hubovou plnkou a zvinieme.
Plnka: Na oleji speníme posekanú cibuľu, pridáme pokrájané huby, osolíme, okoreníme a udusíme.


Rúrky plnené nakladanými hubami

500 g lístkového cesta. 250 g nakladaných húb, 100 g šunky, soľ.Rozvaľkané cesto navinieme na kovové formičky a upečieme rúrky, ktoré naplníme jemne posekanými hubami a prisolenou posekanou šunkou.


Poznáte nejaký zaujímavý recept ? Pridajte ho nižšie
zobrazené: 608 krát

Pridaj komentár

Meno a e-mail sú povinné. Váš e-mail nebude zverejnený.

Drop file here

...