Mäsité jedlá

Prírodné rezne s pečiarkami

4 rezne mäsa, í 2 pečiarok, 4 plátky šunky, 4 plátky mäkkej salámy, 80 g oleja, 1 cibuľa, 2 kyslé uhorky, kapia, mletá palivá červená paprika, soľ.Na jednej panvici opečieme rezne posypané soľou a mletou pálivou červenou paprikou, na druhej šunku, salámu a pokrájané huby. Opečené prílohy uložíme na rezne a porcie obložíme uhorkami, kapiou a cibuľou.Podávame so zemiakovou kašou.


Bravčové závitky s hubami

4 bravčové rezne, 250 g húb, 1 vajce, olej, mleté čierne korenie, soľ.Nakrájané huby osolíme, okoreníme, podusíme a zmiešame s rozhabarko-vaným vajcom. Zmes natrieme na osolené rezne, ktoré zvinieme, upevníme špáradlom a udusíme na oleji.
Podávame s dusenou ryžou.


Bravčový bôčik plnený hubami

1 kg bôčika, 200 g húb, 1 cibuľa, olej, rasca, mleté čierne korenie, soľ.Posekanú cibuľu trocha opražíme na oleji, pridáme pokrájané huby, soľ, rozdrvenú rascu a mleté čierne korenie; všetko spolu podusíme. Bôčik z jednej strany narežeme, naplníme udusenými hubami, zašijeme a z oboch strán upečieme v rúre. Podľa potreby podlicvame. Podávame so šalátom zo surovej zeleniny.


Hovädzina dusená na hubách

4 rezne z hovädzieho stehna, 200 g húb, 80 g masti, 1 cibuľa, 20 g hladkej múky, 3 dl masoxového vývaru, 4 lyžice kečupu, mleté čierne korenie, soľ.Naklepané a osolené rezne rýchlo opečieme na 50 g masti. Na zvyšnej masti opražíme posekanú cibuľu, pridáme pokrájané huby a trocha podusíme. Huby preložíme k mäsu, poprášime múkou, trocha opečieme, zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a udusíme do mäkka. Nakoniec primiešame kečup a ešte krátko povaríme.Podávame s dusenou ryžou.


Roštenka s nakladanými hubami

4 porcie roštenky, 300 g húb naložených v octe, 2 dl vývaru, 2 lyžice oleja,1 lyžica hladkej múky, 4 kúsky masla, mleté čierne korenie, soľ.
Naklepané roštenky osolíme, okoreníme, z jednej strany poprášime múkou a z oboch strán rýchlo opečieme (najprv opekáme pomúčenú stranu). Potom roštenky zalejeme vývarom, trocha povaríme, pridáme opláchnuté naložené huby; kecT sa huby prehrejú, odstavíme. Roštenky rozložíme na taniere, obložíme hubami a na každú dáme kúsok masla.Podávame so zemiakmi.


Jahňacina na hubách

600 g jahňaciny (baraniny), 250 g húb, I dl oleja, 2 dl masoxového vývaru, l väčšia cibuľa, mleté čierne korenie, soľ.Mäso pokrájame na kocky, osolíme, okoreníme a rýchlo opečieme na oleji. Potom pridáme pokrájanú cibuľu, trocha ju opražíme, prisypeme nakrájané huby a takisto ich zľahka opražíme. Nakoniec prilejeme vývar z masoxovej kocky a všetko uvaríme do mäkka.
Podávame s knedľou. Rovnakým spôsobom možno na hubách pripraviť aj zajačinu.


Rybie filé s hubovou majonézou

600 g mrazeného rybieho filé, 200 g smotanovej majonézy s pečiarkami, olej, postrúhaný chren, citrónová šťava, trocha hladkej múky, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.Rozmrazené pláty filé pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme soľou, mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením i múkou a na oleji upečieme do ružová. Na mise polejeme smotanovou majonézou s pečiarkami a posypeme postrúhaným chrenom.Podávame s chlebom.


Protivínsky zubáč na suchohríboch

1 vypínaný zubáč (šťuka), 350 g suchohríbov, 4 vajcia, 5 tvrdších rajčiakov, maslo, soľ, majonéza.Celú osolenú rybu udusíme na masle. Z húb. vajec, masla a zo soli pripravíme praženicu. Z rajčiakov skrojíme vrchnú časť, vydlabeme ich. naplníme praženicou, prikryjeme skrojenými vŕškami a poukladáme na misu okolo ryby. Zvyškom praženice naplníme rybu a všetko polejeme majonézou.
Podávame s bielym chlebom.


Pstruh na hubách

4 pstruhy, 400 g húb, 250 g slaniny, 2 cibule, trocha hladkej múky, mletá červená paprika, zelená petržlenová vňať, soľ.

Posekanú cibuľu a pokrájané huby opražíme na slanine, vložíme osolené a pomúčené pstruhy, všetko poprášime mletou červenou paprikou a upečieme. Po odstavení ozdobíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.Podávame s opraženými zemiakovými hranolčekmi.


Pečeňové krokety s hubami

300g pečene, 200 g húb, 2 vajcia, olej, I cibuľa, 70 g hladkej múky, strúhanka, mleté čierne korenie, soľ.Na oleji opražíme cibuľu a udusíme na nej pečeň pokrájanú nadrobno. Odstavíme z ohňa, pridáme pokrájané huby, okoreníme, osolíme a dobre premiešame. Z masy vytvarujeme krokety, obalíme ich múkou, vajcami a strúhankou a opražíme na oleji.Podávame so zemiakovou kašou alebo so sendvičovými hriankami.


Obličky na hubách

500 g obličiek, 500 g húb, olej, postrúhaný chren, trocha múky, mleté čierne korenie, karí, soľ.Pokrájané obličky a huby okoreníme, udusíme na oleji, osolíme, poprášime múkou a ešte trocha podusíme, potom odstavíme a posypeme postrúhaným chrenom.
Podávame s knedľou alebo so slaným pečivom.


Opekaná klobása s hubami

400 g klobásy, 250 g húb, 2 vajcia, masť, zelená petržlenová vňať, soľ, olejná opekanie.Klobásu z jednej strany ponadrezávame, aby sa pri opekaní stočila do kruhu. Prstence vyplníme praženicou pripravenou z nakrájaných osolených húb, vajec a masti. Napokon ozdobíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom.


Kurča s hubovou plnkou

1 kurča, 200 g húb, 40 g masla, I vajce, 1 dl oleja, I dl mlieka, 2 rožky, I menšia cibuľa, I lyžica grilovacieho korenia, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, soľ.Na masle speníme cibuľku, opražíme na nej pokrájané huby, odstavíme, pridáme rožky rozmočené v mlieku, vajce, posekanú zelenú petržlenovú vňať a mleté čierne korenie, osolíme a vymiesime plnku, ktorou naplníme kurča. Na pekáči celý povrch kurčaťa natrieme olejom zmiešaným s grilovacím korením a so soľou. Pečieme vo vyhriatej rúre. Kurča občas podlievame vodou a natierame zmesou oleja a korenia.
Podávame so zemiakovou kašou alebo s ryžou.


 

Poznáte nejaký zaujímavý recept ? Pridajte ho nižšie
[Hodnotené: 0 krát, Priemer: 0]
zobrazené: 1 040 krát

Pridaj komentár

Meno a e-mail sú povinné. Váš e-mail nebude zverejnený.